Over ons Projecten Voor scholen Contact
Podium voor de Toekomst
~ Projecten ~

PROJECT:

Een brief aan de NAM - naar een kind zullen ze wel luisteren!
Een brief aan de NAM

Kinderen in het aardbevingsgebied zien dagelijks de gevolgen van de aardbevingen om zich heen. Ze zien wat het doet met hun eigen huis en met de oude gebouwen in hun dorp. Op school leren ze om te schuilen onder hun tafeltje als de aarde weer begint te schudden. Thuis zien ze hoe boos, onzeker en bang hun ouders zijn. Dit doet veel met deze kinderen. Ze voelen ook boosheid, verdriet en angst en hebben het akelige gevoel dat ze er toch helemaal niets aan kunnen veranderen. 

Dit is de aanleiding voor Edith Holscher (12 jaar) om een musical voor en door kinderen in het aardbevingsgebied ten tonele te brengen. Stichting Podium voor de Toekomst steunt jong talent door hen een podium te bieden op cultureel gebied en hen de kans te geven zich te uiten en te profileren. Dit doen we, omdat we zien dat daar behoefte aan is.

Een brief aan de NAM
Cartoon door Kees Willemen, politiek tekenaar

Ediths vaste overtuiging is: “Naar een kind zullen ze wel luisteren!” Daarom regisseerde zij 24 en 25 mei 2019 haar musical in Theater Het Kielzog in Hoogezand. Op haar uitnodiging zat de zaal vol prominenten, Burgemeesters, Gedeputeerden, Tweede Kamerleden, Staatstoezicht op de Mijnen, de Nationale Ombudsman, de Kinderombudsman en belangengroeperingen uit het aardbevingsgebied. Edith wilde de bezoekers laten zien en voelen hoe het voor kinderen is om op te groeien in het Groninger aardgaswinningsgebied.

Een brief aan de NAM

Motie de Kinderkeuring: 20 juni 2019
Ediths musical heeft veel indruk gemaakt op alle genodigden. Er volgde een afspraak met Minister Ollongren, die de film van de musical kwam bekijken. En in de Tweede Kamer werd zelfs een Motie de Kinderkeuring met meerderheid van stemmen aangenomen, met als inhoud dat de film van Ediths musical vertoond moest worden in de Tweede Kamer!

Alle prominente genodigden voor Ediths musical:

1/15 De Ambassadeur van Edith Holscher: Commissaris van de Koning, René Paas 2/15 Minister President, Mark Rutte 3/15 Minister van Economische Zaken, Eric Wiebes 4/15 Minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren 5/15 Burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Gemeente Midden Groningen 6/15 Burgemeester Hans Engels en Wethouder Be Schollema van Gemeente Loppersum 7/15 Burgemeester Henk Jan Bolding van Gemeente Het Hogeland 8/15 Burgemeester Gerard Beukema van Gemeente Delfzijl 9/15 Burgemeester Anno Wietze Hiemstra en Wethouder Lea van der Tuin van Gemeente Appingedam 10/15 Burgemeester Rieks Jager van Gemeente Westerveld 11/15 Dijkgraaf Geert-Jan ten Brink van Waterschap Hunze en Aa’s 12/15 Wethouder Paul de Rook van Gemeente Groningen 13/15 Gedeputeerde Eelco Eikenaar van Provincie Groningen 14/15 Directeur van Veiligheidsregio Groningen, Wilma Mansveld 15/15 Directeur Nationaal Programma Groningen, Siem Jansen

Klik hier voor krantenartikelen en recensies van dit project.

Dit musicalproject werd mogelijk gemaakt door Veiligheidsregio Groningen en Nationaal Programma Groningen.

Podium voor de Toekomst

Download hier de pdf met eindverantwoording voor de subsidieaanvraag voor dit project van de stichting Podium voor de Toekomst.